HTML

ezmiez?

unod a hirdetők, támogatók, fenntartók, barátok és üzletfelek miatt elnéző bírálatokat? mi is. ezért írunk kritikákat és kommentárokat a magyar művészvilágról - tabuk nélkül.

írj te is!

ha valami tetszik/nemtetszik kommentelj, esetleg lájkolj! amennyiben olyan jó vagy, mint mi, levelet is írhatsz, de készülj fel, hogy közzétesszük.

fórum

Mi módon hatottak Debussy művei Dvorákra?

2010.09.18. 23:48 nyocker

kíváncsian lapoztam át a megújult HVG-t. a most induló kulturális rovat, a stílus rövidhírei között akadtam kocsis zoltán és a filharmóniai társaság zenekarának szeptember 20-21-i koncertjének ajánlójára, amiről a következőket írja a névtelen szerző: "a hangversenyen leginkább mégiscsak dirigensi szerepkörben megmutatkozó kocsis reméli is, hogy észrevehető lesz, mi módon hatottak debussy művei dvorákra."

első pillantásra azt gondoltam, az újságíró vétette el a két zeneszerző sorrendjét, szidtam is rendesen, ezért kiadni 365 forintot? nopláne, hogy még át is akart vágni az újságos. jobban belegondolva, végülis miért ne hathatott volna az 1918-ban meghalt debussy az 1904-ben elhunyt dvorákra? (a HVG sem tesz háztetőt az r fölé. igaz, ők nagybetűvel írják. én nem.)

a koncerten a cseh zeneszerző 1893-as újvilág-szimfóniája hangzik el, amire aligha volt hatással az 1907-ben keletkezett ibéria. ezek szerint a koncert harmadik műsorszáma, az 1885-87 között komponált (és most kocsis által nagyzenekarra átírt) elfeledett dalok (ariettes oubliées) gyakoroltak volna befolyást dvorákra?

persze kocsist ismerve, azt is gondolhatnánk, hogy az egész csak média hekk és fricska a hatástörténészek orrára - ha az ellopott laptop sztorijával sikerült szép sajtóvisszhangot kelteni a mózes és áron befejezéséhez, miért ne csalogatná be egy ilyen rejtély a hallgatóságot az operába?

szerintetek baki vagy média hekk?

 

1 komment

Címkék: opera ajánló hvg zoltán kocsis dvorák debussy

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikustomeg.blog.hu/api/trackback/id/tr632306462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyocker · http://kritikustomeg.blog.hu 2010.09.19. 00:32:43

ja, van harmadik opció is: média ponty :-)
süti beállítások módosítása