HTML

ezmiez?

unod a hirdetők, támogatók, fenntartók, barátok és üzletfelek miatt elnéző bírálatokat? mi is. ezért írunk kritikákat és kommentárokat a magyar művészvilágról - tabuk nélkül.

írj te is!

ha valami tetszik/nemtetszik kommentelj, esetleg lájkolj! amennyiben olyan jó vagy, mint mi, levelet is írhatsz, de készülj fel, hogy közzétesszük.

fórum

Mi módon hatottak Debussy művei Dvorákra?

2010.09.18. 23:48 nyocker

kíváncsian lapoztam át a megújult HVG-t. a most induló kulturális rovat, a stílus rövidhírei között akadtam kocsis zoltán és a filharmóniai társaság zenekarának szeptember 20-21-i koncertjének ajánlójára, amiről a következőket írja a névtelen szerző: "a hangversenyen leginkább mégiscsak dirigensi szerepkörben megmutatkozó kocsis reméli is, hogy észrevehető lesz, mi módon hatottak debussy művei dvorákra."

1 komment

Címkék: opera ajánló hvg zoltán kocsis dvorák debussy

Mahler mattot adott Erkelnek

2010.09.13. 21:29 nyocker

Jó magyar szokás szerint sikerült az Erkel-jubileumot Erkel-Mahler évvé fújni, és az Erkel-napokat egy hétvégére szervezni a Mahler-ünneppel. Tudósítás az utóbbiról.

 

Molnár Szabolcs az Új Zenei Újságban egy korabeli Mahler kritikát idézett a Budapesti Filharmóniai Társaság (alias operazenekar) Fischer Ádám által vezényelt II. szimfónia-előadását bíráló jegyzetében. „A szimfónia hatásvadász elemek szervetlen együttese, terjengős és hőzöngő kompozíció, a különböző stiláris és műfaji elemek összekapcsolhatóságát a darab dramaturgiája nem igazolja. Vajon kárhoztatható-e az a mai hallgató, aki a vasárnapi koncert hallatán hasonlóan vélekedett?” – teszi fel a kérdést a kritikus, aki aztán az egykor Mahler által igazgatott dalszínház előadóapparátusán veri el a port. Pedig a másik Fischer, Fischer Iván és a Fesztiválzenekara néhány nappal későbbi koncertjén is ugyanezt volt a benyomásunk, és nehéz volna a vitathatatlanul legjobb magyar zenekar felkészületlenségére fogni, hogy a VII. szimfónia is a totális szétesettség érzetét keltette (lásd még a próbán készült videót.)

Szólj hozzá!

Címkék: zene kritika erkel mahler fesztiválzenekar

Kislátószög: lepattant Mező garázs-blues

2010.05.19. 00:18 nyocker

Nem a kötetben megénekelt buszok kipufogófüstjétől, hanem a hamis nosztalgiától bűzlik a Buszos könyv – legalábbis bevallottan villamosmániás, személyesen is érintett, és minden szempontból elfogult szerzőnk szerint. (megjelent a prae.hu-n)

 

Szólj hozzá!

Címkék: legát tibor

Miért szólt Kodályról a Bartók-ünnep?

2010.03.26. 00:14 nyocker

Szomorú ez az idei Bartók-születésnap – idén ugyanis hiába kerestük a Kékszakállút a Tavaszi Fesztivál műsorában. Pedig Zimányi Zsófia fesztiváligazgató tavaly nyilvánosan megígérte, hogy visszatérnek a BTF koncepciójában is rögzített szándékhoz, mely szerint Bartók színpadi műveit (de legalábbis operáját) minden évben új rendezésben mutatják be. A tavalyi botrányos(an vacak) Mundruczó-féle próbálkozás kudarca miatt kár volt rögtön meg is szakítani az újraindított sorozatot… Különösen, hogy az idei fesztivál középpontjába állított Erkel-művek – jubileumi év és hagyománytisztelet ide, vagy oda – nem elég fajsúlyosak a XXI. században nemzeti operának.

Szólj hozzá!

Címkék: zene kritika bartók kodály kocsis nemzeti filharmonikusok debussy zimányi zsófia